Storkonvall

Botanisk navn

Polygonatum muliflorum

Hovedapplikasjon

Sår, forstuinger

Folkemedisin

Blødninger, sår, skrammer, senestrekk, forstuinger, beinbrudd, betente muskelhinner, hemoroider, revmatisme, svakhet, appetittmangel, feilernæring, irritasjoner i fordøyelseskanalen, magebetennelser, dysenteri, magesår, sår på tolvfingertarmen, manglende fertilitet, impotens, ufrivillig sædavgang, hyppig vannlating hos menn, tørr hals hos diabetikere, irritabilitet, tørste, tørrhoste, bronkitt, tuberkulose, dehydrering, fregner, misfarginger av huden, eksem og hjertesykdommer.

Eiendommer

Rhizomene: nærende styrkemiddel som virker appetittstimulerende og fordøyelsesfremmende, øker peristaltikken, senker hjerterytmen og gir dypere åndedrett. De virker energigivende, foryngende, afrodisierende, mykgjørende, slimløsende, hostedempende, urindrivende, blodstillende,  hjertestyrkende, beroligende, avkjølende, sårhelende og bruddhelende.

Samme helende egenskaper på sår og vev som solblom ( Arnica montana).

Innholdsstoffer

Steroidsaponiner (som ligner diosgenin), flavonoider og vitamin A.

Plantedeler som kan brukes

Rhizom

Farmasøytisk form og videre bruk

Pulverisert rot, avkok, salver

Hendelse

Viltvoksende på Sør- og Østlandet i skoger og skyggefulle plasser ellers hageplante.

Innsamlingstid

Vår, Høst

Innhøsting og tørking

Jord og siderøtter blir fjernet, rhizomen kuttes med en kermikkkniv i små biter. Tørkes i sol eller halvskygge og oppbevares i papirposer.

Bivirkninger

Unge skudd av storkonvall kan spises når de er kokt. De kan anvendes som en erstatning for asparges og skal være en utmerket grønnsak som brukes mye i Tyrkia. Når bladene er eldre er de giftige og også bærene bør ikke spises.

Ingen konkrete advarsler er funnet når det gjelder storkonvall, men urten er lite aktuell å bruke i våre dager, både til mat og medisin

Bruk

Både blomster og stengler kan god brukes i salater, supper, sauser og smaker fantastisk i alle slags potetretter. Blomstene har samme smak og lukt som stenglene.

Blomstene kan også tørkes og brukes i lamme evighetsblomster i kranser og buketter.

Hvis du likte artikkelen vår, og du ønsker å støtte vårt Viking Terapi-prosjekt, ville vi være glade for å få en «energibalanse». Vi takker på forhånd!

Vipps  905 24 214 eller 974 07 226