Knuskkjuke / Knusk

Tindersvamp

Botanisk navn

Fomes fomentarius   

Folkemedisin

Hovedområde:

Lunge, Mage-, Tarm, hudkreft, livmor ca. Ledsager cellegift artrose avgiftning dysmenoré, blæreforstyrrelser hemorroider, hemostyptic tuberkulose, candidiasis, herpes.

Den medisinske bruken av soppen er sannsynligvis veldig gammel. Hippokrates of Kos (ca. 370 f.Kr.), som regnes som forfederen til medisin, omtalte soppen som en Mykes og dokumenterte bruken i sårpleie så vel som dens hemostatiske og antiseptiske egenskaper.

I tillegg ble den solgt på apotek frem til 1800-tallet som en hemostatisk sårforbinding under navnet Fungus chirurgorum (sårsvamp). I samme preparat av soppen ble putene brukt som tamponader i tannbehandling, i gynekologi og til behandling av ytre betennelse og hemoroider.

Tinder soppen ble ikke minst brukt i den tradisjonelle farmakopéen i mange land, f.eks. B. Tyskland, Ungarn, Kina eller India. I folkemedisinen ble soppen også brukt internt for å behandle blæreforstyrrelser, smertefulle menstruasjonsblødninger og for å behandle forskjellige typer kreft. Kinesisk folkemedisin bruker tinder sopp for lungesykdommer, astma og urolig mage, inkludert mot kreft i spiserøret, mage og livmor. I Japan ble tinder soppen brukt internt som te-preparat (ekstraksjon av varmt vann) for behandling av forkjølelse, influensa, bronkitt og svakheter. 

Guthmann (2016) oppsummerer de medisinske effektene som følger: fremmer sårheling, hemostatisk, betennelsesdempende, antibakteriell, antiviral, immunmodulerende

Kort forklaring

Allerede i det neolitiske ble det løst tovet midterste lag av soppen, den såkalte tramaen, bearbeidet til tinder, et materiale som fungerer som mat for brannen og dermed er med på å starte brannen. Soppen fikk navnet fra denne bruken.

Bruken av tinder-svampen går rundt 10.000 år. Dette er dokumentert av en rekke funn fra steinalderbosetningene. Ötzi, isbreen som ble funnet i Ötztal-alpene i 1991 og hvis alder er datert til mer enn 5000 år, hadde allerede med seg tinder på sine turer.

Tinder soppen er klassifisert som ikke-giftig, men som uspiselig, noe som hovedsakelig skyldes dens harde og tre-lignende konsistens og de bitre stoffene den inneholder. Likevel har soppen blitt fortært siden antikken. For dette formålet ble soppen malt eller bearbeidet til et vandig ekstrakt. Begge typer behandling er ganske spiselige eller til og med velsmakende. Spesielt var forbruket av tinder svamppulver som te og glede av urtesnaps med tinder svamp intakt frem til 1900-tallet. I områder der tinder sopp ble brukt intenst, utviklet det hjemmeoppskrifter på «tinder snaps» og tinder svamp tinkturer.

Eiendommer

Hemostatisk og antiseptisk,

desinfiser sår, brukt til hemostase og raskere sårheling

Farmasøytisk form

Te, tinkturer, pulver,

Hendelse

Parasitt på løvtrær, spesielt bøk og bjørk, som fortsetter å vokse på det døde treet

Samlerobjekt hele året

Innhøsting og tørking

Knuskkjuke kan hentes hele året.  Disse soppene vokser bare på døde eller døde løvtrær, spesielt bøk og bjørkestammer. Knuskkjuke vokser ikke fra skogbunnen slik vi kjenner den fra andre sopp, for eksempel porcini, kastanjer etc. Myceliet (myceliet) sitter i de døde stammene og derfra vokser fruktkroppene, Knuskkjuke.

Denne soppen er en konsekvens ~ eller også tre spaltning, fordi den produserer den brune råten. Det er veldig viktig for skogen, så selv med denne soppen når du samler, må du bare ta så mye som faktisk trengs.

Tørket sopp skal alltid oppbevares i et mørkt glass- eller papirpose. Den tørkede knusk kan også bearbeides til sopppulver. Til dette bruker du en kraftig mikser. Ung Knuskkjuke bør samles fordi de eldre prøvene noen ganger er veldig tøffe og sprø. Du bør også sjekke om det ikke er små dyr i soppen. Det kan vanligvis sees på undersiden hvis det er skrapemerker eller små hull.

Bivirkninger

Tinder svampen er ikke giftig.

Foreløpig er ingen bivirkninger av tinder sopp kjent. Kvalme kan forekomme ved overdoser

Regelmessig inntak anbefales slik at tinder svamp te og kosttilskudd kan ha en positiv effekt. Daglig inntak anbefales kun i akutte tilfeller.

Vær oppmerksom på at denne forestillingen ikke erstatter å gå til lege eller naturopath

Te tilberedning

  • 1-2 ts  Soppepulver
  • 0,5 l vann

For generell styrking av kroppen, anbefales det å drikke 250 ml soppete to ganger om dagen.

Inntak bør ikke erstatte en konsultasjon hos legen, naturterapeut eller farmasoyt.

Hvis du likte artikkelen vår, og du ønsker å støtte vårt Viking Terapi-prosjekt, ville vi være glade for å få en «energibalanse». Vi takker på forhånd!

Vipps  905 24 214 eller 974 07 226