Ingfær

Botanisk navn

Zingiber officinale.

Hovedapplikasjon

Smerte, fordøyelsebesvær, kvalme, hoste

Folkemedisin

Hoste, heshet, pustethet, hosteirritasjon, forstuinger, hevelse i kjertlene, ansiktsrose, erysipelas, magesår, betennelse, astma, bronkitt, røykhoste, forkjølelse, laryngitt, ørebetennelse, sår, eksem, koker, brannsår, mage og tarmirritasjon, kramperKvalme, kolikk, fordøyelsesbesvær, forkjølelse, hoste, influensa, sirkulasjonsforstyrrelser, revmatisme, lumbago, menstruasjonssmerter, forstuinger, diaré, oppkast, kronisk bronkitt, impotens, hodepine, spenning, tap av matlyst, tretthet, værfølsomhet, svimmelhet

Eiendommer

Oppvarmende, slimløsende, svett, fordøyelsessvikt, stimulerende, smertestillende, krampeløsende, sirkulasjonsmessig, orminduserende, flatulensreduserende, hypertensjon, antipyretisk, antibakteriell, avgiftende, blodrensende, blodfortynnende

Innholdsstoffer

Essensielle oljer som Cineol, Shogaol, Borneol, Linalool, Camphen, Phellandren, Gingerol, vitamin C, jern, kalsium, fosfor, magnesium, kalium

Plantedeler som kan brukes

Røtter

Farmasøytisk form og videre bruk

Te, olje, tinkturer, pulver, dyner

Røkelse

Essensielle Olje

Hendelse

Tropisk plante. Vokser ikke vilt på breddegradene våre.

Innhøsting og tørking

Ingefær er en veldig følsom plante som elsker et solrikt sted, men som også takler delvis skygge. Det er ikke egnet for klimaet vårt og skaper en temperatur på -1 ° C. På våre breddegrader blir ingefæren dyrket i potter. For å gjøre dette, la en knoll spire og deretter plante den i jord.

Ingefærrøtter høstes i vekstsesongen. Hvis de skal tørkes, tas røttene ut av jorden i hvileperioden. Etter at de har tørket, kan de males til pulver. Knollene kan også konserveres i saltlake eller eddik.

Bivirkninger

Frisk ingefær anses som trygg å bruke når den inntas i anbefalte mengder. Det er ingen rapporter i vitenskapelig litteratur som beskriver fare for abort eller skader på fosteret som kan være relatert til inntak av ingefær under graviditet. Som mat har ingefær vært spist av millioner av gravide kvinner gjennom historien uten at man har erfart noen negativ effekt. I den tyske Commission E monografien om ingefær er urten kontraindikert under graviditet, men denne advarselen synes ikke å være reell. Langvarig bruk av store mengder ingefær under graviditet er imidlertid ikke å anbefale.

På grunn av sine varmende egenskaper, anbefales ikke ingefær hvis magen allerede er varm og overstimulert, eller for mennesker med magesår eller som har for mye magesyre. I Commission E monografien om ingefær anbefales det at personer med gallestein bør konsultere lege før de bruker ingefær terapeutisk, og ved tilfeller av gallestein som stenger gallegangen bør ingefær inntas bare i kulinariske mengder. Hvis du sliter med akner, eksem eller herpes bør du unngå å spise for mye ingefær.

Da ingefær virker blodfortynnende, kan den teoretisk påvirke effekten av andre blodfortynnende medisiner. Derfor husk imidlertid å informere legen din hvis du bruker blodfortynnende og antikoagulerende medisiner (f.eks. Aspirin) og samtidig ønsker å bruke terapeutiske doser med ingefær. Man anser at inntak av frisk ingefær i doser opptil 5 g er trygt for de aller fleste. Noen personer kan være sensitive for smaken og oppleve halsbrann når de inntar ingefær.

Te tilberedning

  • 1 ts ingfærrot
  • 1 kopp vann (250 ml)

Hell det kokende vannet over de knuste røttene og dekk til og la det trekke i ca 10 minutter og sile av. Hvis du vil, kan du søte med litt honning. Hvis du har forkjølelse, kan du drikke 2-3 kopper om dagen. Litt sitron eller kanel, avrunder denne te i smak og helse.

Teblandinger

Inntak bør ikke erstatte en konsultasjon hos legen, naturterapeut eller farmasoyt.

Hvis du likte artikkelen vår, og du ønsker å støtte vårt Viking Terapi-prosjekt, ville vi være glade for å få en «energibalanse». Vi takker på forhånd!

Vipps  905 24 214 eller 974 07 226