Bjørnerot

Botanisk navn

Meum athamanticum

Hovedapplikasjon

Fordøyelseplager, migreneplager

Folkemedisin

Mye tarmgass, raping, kolikk, mageknipe, fordøyelsesplager, hoste, bedre appetitten og balansere menstruasjonssyklusen. 

Eiendommer

Appetittstimulerende, fordøyelsesbefordrende, magestyrkende, urindrivende, menstruasjonsregulerende og fødselsfremmende. Bjørnerot er en fin krydderurt.

Innholdsstoffer

Eterisk olje, harpiks, gummi, stivelse, sukker og en fet olje, ligustilid, monoterpene (nøyaktig er inholdstoffene lite undersøkt siden det finnes for samme plagene mer effektive planter)

Plantedeler som kan brukes

Ferske blad om våren og røttene på høsten. I våre dager er det primært bladene som brukes, og da til krydder og garnityr, men i eldre tider ble også den tørkede roten og frøene anvendt.

Farmasøytisk form og videre bruk

Krydderplante (Friske blader blir brukt som smakstilsetting i salat, supper, omeletter, og gjerne til fiskeretter), tinktur, Bjørneurt-Schnaps (=Bärwurz-Schnaps fra Tyskland)

Røkelse

Hendelse

Full sol eller halvskygge, og selv om planten kan vokse i de fleste jordtyper, trives den best i en næringsrik jord som holder godt på fuktigheten om sommeren. Fjellenger.

Innsamlingstid

Vår: blader

Høst: Røtter

Innhøsting og tørking

Tørkes i skygge, oppbevares i en godt lukket beholder. Røttene til tre år gamle planter kan graves opp tidlig på høsten, rengjøres og tørkes. 

Bivirkninger

Bjørnerot anses som trygg å bruke som grønnsak og krydder, og jeg har ikke funnet noen advarsler mot kulinarisk bruk av urten. Å anvende bjørnerot som medisin er i våre dager har blitt mindre aktuell og kanskje litt glemt av, men i regioner som bayersk skog i Tyskland og i skotland er urten fortsatt verdsatt.

Te tilberedning

1 ts tørkete røtter

250 ml vann

Røttene legges i kaldt vann og kokes opp, la den stå i noen minutter og sile av til slutt.  2 kopper per dag er nok.

Hvis du likte artikkelen vår, og du ønsker å støtte vårt Viking Terapi-prosjekt, ville vi være glade for å få en «energibalanse». Vi takker på forhånd!

Vipps  905 24 214 eller 974 07 226