Reinfann

Botanisk navn

Tanacetum vulgare

Hovedapplikasjon

Planten  kan vær giftig, derfor egnes planten ikke til egen bruk.  Vi vil oppføre planten alikavel siden den finnes nærmest overalt. Plantens giftighet er stort sett knyttet til innholdet av tujon. Når planten, eller ekstrakter av den, forårsaker hudutslett, skyldes det sannsynligvis stoffet arbusculin A, eller tanacetin-komponenter. Inntak av så lite som 10 dråper ren reinfannolje er blitt rapportert som dødelig. På grunn av reinfannens uforutsigbare giftighet og allergifremkallende egenskaper, kan det ikke anbefales at urten brukes verken utvortes eller innvortes.

Folkemedisin

Innvollsorm og andre tarmparasitter, gulsott, nyresykdommer, fordøyelsesplager, åreknuter, bloduttredelser, forstuinger, lopper og lus.

Eiendommer

Ormemiddel, insektavskrekkende, abortfremkallende, bitterdroge, appetittvekkende, antiseptisk, krampeløsende, svettedrivende, magesyrestimulerende, galledrivende, fordøyelsesfremmende og menstruasjonsdrivende.

Innholdsstoffer

Reinfann har flere kjemotyper, som karakteriseres av ulike terpener. Planten inneholder en eterisk olje med beta-tujon, kamfer, sabinen, umbellon og cineol. Tujon i store doser kan ha en abortfremkallende virkning, kan gi krampe, kolikk og til og med dødelige forgiftninger. Det eteriske oljen har effekt på mikroorganismer. Dessuten finnes et bitterstoff i form av et umettet seskviterpenlakton som kalles tanacetin. Bitterstoffet øker sekresjonen av magesyre, galle og spytt, og stimulerer peristaltikken. Reinfann er ellers angitt å inneholde vitamin C, sitronsyre, smørsyre, oksalsyre, flavonoider (quercetin, jaceidin), pyrethinsresin og garvestoffer.

Plantedeler som kan brukes

Urten og blomster

Farmasøytisk form og videre bruk

(Te, konvolutter, dyner, saft, honning, sjampoo, gurglevann)

Røkelse

Hendelse

Våte enger, ved skog og nærheten av vann.

Innsamlingstid

Sommer, før blomstene

Innhøsting og tørking

Øverste stengeldelen med blad tørkes rask i skyggen (ved kunstig varme: ikke over 40 grader).

Bivirkninger

Reinfann er en potensielt giftig plante for nervesystemet, og både innvortes og utvortes bruk kan gi forgiftningssymptomer. Noen personer reagerer allergisk på planten og kan få hudutslett. Forgiftninger er sjeldne, men har forekommet ved bruk av planten som abortmiddel. Forgiftningssymptomene er underlivssmerter, oppkast, krampe, fulgt av dyp bevisstløshet, pupillutvidelse, åndedrettsforstyrrelser, svak puls, og i alvorlige tilfeller død ved hjertesvikt. Reinfanndroger må ikke brukes av gravide, og må også unngås ved tilfeller av epilepsi. Drogen må under alle omstendigheter anvendes med meget stor forsiktighet. Eterisk olje av reinfann må aldri brukes innvortes, da den er svært giftig.

Homeopati

Tanacetum kan brukes ved nervøs utmattelse

Annet bruk

Reinfann er en fargeplante. Roten gir en kraftig, lysbestandig grønn farge (etter beising av garnet), bladene gir gulgrønt og blomstene en gul til nesten oransje farge.

 

Hvis du likte artikkelen vår, og du ønsker å støtte vårt Viking Terapi-prosjekt, ville vi være glade for å få en «energibalanse». Vi takker på forhånd!

Vipps  905 24 214 eller 974 07 226