Hvitløk

Botanisk navn

Allium sativum

Hvitløken var allerede kjent for de germanske stammene. De germanske kvinnene praktiserte purrehager fordi de visste om de sterke helbredende egenskapene til purreartene og brukte den til å ta vare på familiene og mennene deres. Men egypterne og romerne var også sterke hvitløksspisere.

 

Hovedapplikasjon

Infeksjoner, fordøyelseplager

Folkemedisin

Forkjølelse, tarmplager, tarmsparasitter, insektbitt, infeksjoner, feber, influensa, bronkitt, kikhoste, mage- og tarmkatararr, dysenteri, hudproblemer, kviser/byller, soppinfeksjoner, revmatisme, hodepine, anoreksi, hjertesykdom, høyt blodtrykk, arteriosklerose, astma, flatulens, senker cholesterol, forbrenninger

Eiendommer

Antiseptisk, bakteriehemmende, virushemmende, sopphemmende, antioksidant, blodsukkersenkende, kolesterolregulerende, blodåreutvidende, styrker kapillærårenes vegger, blodtrykksregulerende, blodfortynnende, kretsløpsstimulerende, antikoagulerende, hindrer sammenklebing av blodplater og dermed forebyggende mot hjertekarsykdommer, blodpropp og slag. Dessuten virker hvitløk appetittvekkende, fordøyelsesfremmende ved å stimulere utskillelsen av fordøyelsesvæsker, hemmer gjæring i tarmene, magestyrkende, fjerner innvollsparasitter, krampeløsende, slimløsende, hostedempende, antiastmatisk, urindrivende, svettedrivende, febersenkende, svulsthemmende og hudirriterende

Innholdsstoffer

Det er kartlagt omkring 400 forskjellige forbindelser i hvitløken, og minst 30 av disse har en eller annen medisinsk effekt.

Hormoner, fermenter, Cholin, jod, essensielle oljer, glykoside, allicin, vitamin A, B1, B6, C

Om Allicin: er antibakteriell og antimykotisk, senke cholesterol og forebygge arteriosklerose, beskytter mot radikaler og har en beskyttene kraft mot bestemte krefttyper bl.a. som tarm-, uterus-, prostata-, mavekreft. Når stoffet blandes med spyttet lages Ajojen som dreper leukemiaceller. Blodpropp reduseres og motvirker hjerteinfarkt.

Plantedeler som kan brukes

Fedd, blader

Farmasøytisk form og videre bruk

Te, tinkturer, krydder, sirup, krem

Røkelse

Hendelse

Dyrket i hager

 

Innsamlingstid

Høst

Innhøsting og tørking

Hvitløken er samlet i bunter og hengt på et luftig og tørt sted. Hvitløk kan også kuttes i små biter og tørkes sakte i skyggen. De aktive ingredienser beholdes.

Bivirkninger

Det er sjelden bivirkninger av hvitløk når den inntas i fornuftige doseringer. Man får unektelig hvitløksånde og kanskje lukter det hvitløk også av huden. Noen uvanlig sensitive personer kan erfare en allergisk hudreaksjon og få astmaanfall (til og med av bare å puste inn hvitløkspulver fra en krydderhylle). Andre kan bli kvalme eller de får diaré. Hvis man inntar mer enn fem hvitløksfedd om dagen kan man oppleve halsbrann eller mye tarmgass. Massive doser hvitløk kan medføre svimmelhet, oppblåsthet, hodepine eller økt svetting. Påført utvortes kan hvitløk irritere huden.

Hvitløk må brukes med forsiktighet av pasienter som går på antikoagulerende midler (unngå inntak av mer enn 5 g hvitløk per dag). Økt blødningstendens er registrert hos personer som har inntatt mye hvitløk over lang tid. På grunn av mulighet for økt blødning, bør inntak av hvitløk opphøre 10 dager før en eventuell operasjon. Hvitløk bør dessuten unngås av personer som er sensitive for svovelholdige planter.

Både hvitløk kan utgjøre en dødelig risiko for både hunder og katter, selv i ganske små mengder. De skarpt smakende komponentene i løk består av svovelforbindelser som ødelegger det oksygentransporterende hemoglobinet i de røde blodlegemene hos hunder og katter, noe som fører til akutt og potensielt dødelig anemi. Heldigvis er det menneskelige hemoglobinet mye mindre sensitivt for disse stoffene i løk.

 Vær oppmerksom på at denne forestillingen ikke erstatter å gå til lege eller naturopat.

Te tilberedning

  • 1 fedd hvitløk
  • 1 kopp vann (250 ml)

Hell det kokende vannet over den knuste hvitløksfedd, dekk til og la den bratte i ca 10 minutter og filtrer. Søt kanskje litt med honning. For gikt og leddsmerter kan 2-3 kopper om dagen drikkes.

Hvis du likte artikkelen vår, og du ønsker å støtte vårt Viking Terapi-prosjekt, ville vi være glade for å få en «energibalanse». Vi takker på forhånd!

Vipps  905 24 214 eller 974 07 226