Lavendel

Botanisk navn

Lavandula  angustifolia syn. Lavandula officinalis

Hovedapplikasjon

Beroligende

Folkemedisin

Besvimelse, nervøsitet, problemer med å sovne, revmatisme, gikt, flatulens, hodepine, fordøyelsesbesvær, depresjon, utmattelse, angst, irritabilitet, bronkialplager, tuberkulose, brannskader, solbrenthet, insektbitt, muskelsmerter, hudproblemer, dårlig ånde, forkjølelsessår, slangebitt, hodelus, utflod

 

Eiendommer

Forfriskende, forfriskende, beroligende, søvnfremmende, smertestillende, antiseptisk, antispasmodisk, fordøyelseskanal, blodsirkulasjonsstimulerende, antipyretisk, antidepressiv, vanndrivende, flatulensfremkallende, gallestrøm

Innholdsstoffer

Bitter stoffer, saponin, tanniner, essensielle oljer

Plantedeler som kan brukes

Blomsterstander og blader

Farmasøytisk form og videre bruk

Bad, liniment, te, konvolutter, tinktur, urteputer, salver, oljer

Røkelse

Essensielle Oljer

Hendelse

Dyrket i hager

Lavendel kommer opprinnelig fra Sør-Europa og er bare delvis hardfør hos oss. Forplantningen skjer ved såing om høsten. Lavendel elsker et solfylt til delvis skyggelagt sted.

Her i Lofoten vokser lavendelen også, du må bare ta angustifolia og dekke den med grankvist før den første frosten og snøen. Jeg har 8 planter i hagen, og jeg er stolt av høsten min hvert år.

Innsamlingstid

Blomstringstid: Juni – August

Innsamlingstid: Juni – August

Innhøsting og tørking

Lavendel skal høstes tidlig på morgenen fordi den aktive ingrediensen i blomstene da er den høyeste. Etter åpning blir blomsterstengene plukket og tørket eller brukt frisk. De tørkes opp ned i bunter.

Bivirkninger

Det er ingen kjente bivirkninger. Vær oppmerksom på at denne forestillingen ikke erstatter å gå til lege eller naturopath

Te tilberedning

  • 2 ts tørkede lavendelblomster
     
  • 1 kopp vann (250 ml)

Hell det kokende vannet over urten og dekk til og la det bratte i ca 10 minutter og filtrer. Søt kanskje litt med honning. Hvis du er nervøs, er teen veldig populær.

Lavendelte eller kaldt ekstrakt for vask eller i ansikts dampbad er en velsignelse for akne pasienter

Teblandinger

Hvis du likte artikkelen vår, og du ønsker å støtte vårt Viking Terapi-prosjekt, ville vi være glade for å få en «energibalanse». Vi takker på forhånd!

Vipps  905 24 214 eller 974 07 226