Legeveronika

Botanisk navn

Veronica officinalis

OBS! Bildet er av en annet Veronica-slekt Veronica serpyllifolia.

Alle Veronika-artene har noen helende effekt, men ikke like sterk som Legeveronika.

Informasjon om Legeveronika

I senmiddelalder var æresprisen en veldig populær medisinplante. Æresprisen var den gangen mirakelkur, og en 300 sider lang bok ble til og med skrevet om den. På slutten av 1700-tallet ble æresprisen stort sett drukket som en teerstatning. Det er mange arter i Sentral-Europa.

Hovedapplikasjon

Sår, luftveisbesvær

Folkemedisin

Appetittløshet, fordøyelsesbesvær, diaré, betennelser i de øvre luftveier (bronkitt, halsbetennelse med heshet, hoste på grunn av tykk sekresjon i bronkiene), forkjølelse, blærekatarr, kroniske revmatiske plager, atopisk eksem (kronisk eksem som har sin opprinnelse innenfra), kroniske hudsykdommer, byller, betente sår, brennkopper, betennelser i munn og svelg, og nervøs utmattelse.

Eiendommer

Et bittermiddel som virker blodrensende, styrkende (tonifiserende), stoffskiftestimulerende, sammentrekkende (astringerende), sårlegende, svettedrivende, slimløsende og urindrivende. Virkningene er milde.

Innholdsstoffer

Bitterstoffer (iridoider som aucubin, catalpol og estere av catalpol, som veronikosid, verprosid og ladrosid), triterpene saponiner, garvestoffer, flavonoider (apigenin, scutellarin, luteolin og deres glykosider), fenolsyrer (klorogensyre, kaffesyre), gummi, harpiks og spor av flyktig olje.

Plantedeler som kan brukes

Overjordiske deler

Farmasøytisk form og videre bruk

Te, avkok, kompresser med grøt, tinktur, gurglevann

Røkelse

Hendelse

I Norge finnes planten vanlig nord til Vest-Finnmark, og i Sør-Norge er den funnet opp til 1100 m o.h. Legeveronika vokser på tørr, steinete, mosegrodd bakke og i skog. Planten trives på mager jord, og er vanlig på beitemark, langs grøfter og veikanter.

Innsamlingstid

Sommer

Innhøsting og tørking

Overjordiske delen av urten brukes. Man bør la stå så mye igjen at planten kan fortsette å vokse. Tørkes i skygge og vendes ofte. Oppbevares i glass eller porsellankroker.

Bivirkninger

Det er ikke særlig stor risiko knyttet til bruk av legeveronika i foreskrevne mengder. Inntak av store doser med legeveronika-te kan imidlertid gi kvalme og oppkast, og det frarådes at gravide bruker planten.

Vær oppmerksom på at denne forestillingen ikke erstatter å gå til lege eller naturopath.

Te tilberedning

  • 2 ts tørkede urt
  • 1 kopp vann (250 ml)

Hell en kopp kokende vann over urten og la den trekke i ca 10 minutter, deretter siles den. Det kan drikkes opp til 3 kopper om dagen.

Teblandinger

Hvis du likte artikkelen vår, og du ønsker å støtte vårt Viking Terapi-prosjekt, ville vi være glade for å få en «energibalanse». Vi takker på forhånd!

Vipps  905 24 214 eller 974 07 226