Gran

Botanisk navn

Picea abies

God morgen fru Gran, her vil jeg gi deg min gikt.

Granen er skogens store heler. Som ikke kjenner lukten deres. Den rensede granharpiksen var en erstatning for røkelse i middelalderen. Granharpiks ble derfor også kalt vanlig røkelse, som ble mye røkt i sykehusrom på den tiden fordi det har en desinfiserende effekt.

Teutonene sies å ha lagt mindre vekt på gran enn andre folkeslag. Bortsett fra Alemanni, sies det å ha vært et hellig tre.

Om våren pleide de harpiksrike granene å samles, kuttes i små biter og helles vann over dem til alt var dekket. En kopp av dette avkoket ble drukket om dagen. På det tidspunktet hjalp det mennesker mot sliminfeksjoner i lungene, utslett og revmatisme.

 

Hovedapplikasjon

Forkjølelse og revmatisme

Folkemedisin

Luftveisinfeksjoner, hoste, bronkitt, heshet, forkjølelse, influensa, skjørbuk, dårlig blodsirkulasjon, muskelsmerter, revmatisme, nervesmerter, utmattelse, munnsår, trøske, byller, verkefinger og sår.

Eiendommer

 Aromatisk, svettedrivende, urindrivende, galledrivende, desinfiserende, antiseptisk, antimikrobiell, blodrensende, beroligende, styrkende, slimløsende (virker på sekresjonen i bronkiene), hostebefordrende, astringerende og hudirriterende.

Innholdsstoffer

Eteriske oljer, harpiks, bitre stoffer, vitamin C, sukker, maursyre

Plantedeler som kan brukes

Nål, kjegler, harpiks, unge kvister, tre

Farmasøytisk form og videre bruk

Bad, inhalasjon, salver, tinkturer, olje, konvolutter, sirup

Røkelse

Forvirring med andre planter

Granen kan forveksles med den vanlig gran og Douglas-gran. Du kan se forskjellen i kjeglen. De av vanlig granene står oppreist, de av granene henger ned. Men forskjellen kan også sees på nålene.

Ordtaket sier: gran svir, vanlig gran ikke

Hendelse

Fjellskog

Innsamlingstid

April ~ Mai (unge skudd)

April ~ Juni (grener / kvister)

Innhøsting og tørking

Harpiksen, kvistene og nålene kan samles og tørkes året rundt. Granåler skal tørkes raskt og raskt i total mørke, slik at de beholder sin grønne farge og ikke blir brune. Når du oppbevarer dem, må de være i mørket. Granharpiks skal tørkes så lenge som mulig. Helst 1 ~ 2 år, enda lenger. Grangrener til et granbad brukes friskt.

Bivirkninger

Det er ingen rapporter om kontraindikasjoner eller bivirkninger når granskudd blir brukt i fornuftige doser til mat og medisin. Den eteriske olje fra gran regnes som trygg å bruke utvortes, men inntak av større mengder eterisk olje kan gi alvorlige nyreskader og en sentralstimulerende virkning på hjernen. Personer med astma eller kikhoste bør ikke bruke granbarolje.

Denne beskrivelsen erstatter ikke å gå til lege, naturopat og apotek

Te tilberedning

For å lage te, ta 10g granåler og suge dem i vann over natten. Deretter kokes de kort og blir bratt i minst 10 minutter. Filtrer godt og søt kanskje med litt honning. Du kan også skåle 1 ~ 2 ts ferske knopper og skudd med varmt vann og la dem bratte. Denne granteen drikkes mot vårtretthet og under en forkjølelse.

Teblandinger

Eterisk olje av gran

En eterisk olje kan utvinnes ved vanndampdestillering av unge greiner og nåler av vanlig gran, men andre gran- og edelgranarter kan også brukes. Granbaroljen har en kraftig duft og den anvendes i kosmetikk og parfymer som skal ha duft av barskog. Medisinsk kan eterisk olje av gran som er fortynnet i en baseolje smøres på huden for å bedre blodsirkulasjonen og lindre revmatiske plager og muskel- og nervesmerter. Den eteriske oljen har astringerende, desinfiserende og slimløsende virkning, og bidrar til å minske slimproduksjonen i luftveiene når denne er altfor kraftig. Ved betennelser i de øvre luftveier, som forkjølelse, bronkitt og hoste på grunn av tykt slim i bronkiene, kan man bruke eterisk granolje i et liniment på brystet, eller tilsette noen dråper av oljen til et kar med kokende varmt vann og inhalere dampen.

Hvis du likte artikkelen vår, og du ønsker å støtte vårt Viking Terapi-prosjekt, ville vi være glade for å få en «energibalanse». Vi takker på forhånd!

Vipps  905 24 214 eller 974 07 226