Kvann

Klassikeren blant medisinske urter

Botanisk navn

Angelica archangelica

Informasjon om Johannesurt

Planten deva holder hennes beskyttende hender spesielt over barn og beskytter dem mot dårlig påvirkning. Angelika kommer fra nord, hun er en viktig grønnsak for filler og eskimoer.

Litt rot, tygget, sunt i influensatider.

Hovedapplikasjon

Flatulens, influensa, luftveissykdommer

Folkemedisin

Droger av kvann kan brukes ved liten appetitt og dårlig fordøyelse, luft i magen, kolikk, anoreksi, innvollsorm, forkjølelse, influensa, hoste, bronkitt, sår hals, betennelser, blærekatarr, godartet prostataforstørrelse, skjørbuk, dårlig blodomløp, Buergers sykdom, pest, kolera, dysenteri, revmatisme, reisesyke og blodmangel.

De er en del av de svenske bitrene

Eiendommer

Kvann er en bittersøt og aromatisk urt. Den er angitt å ha følgende egenskaper: Appetittvekkende, magesaftstimulerende, galledrivende, magestyrkende, slimløsende, hostelindrende, krampeløsende, varmende, nervestyrkende, urindrivende, svettedrivende, febersenkende, blodrensende, desinfiserende, antibakteriell, sopphemmende og stimulerer blodsirkulasjonen, fremmer menstruasjon

 

Innholdsstoffer

Essensielle oljer, bitre stoffer, tanniner, stivelse, pektin, sukker, furanokoumariner

Plantedeler som kan brukes

Frø, rot,

Farmasøytisk form og videre bruk

Te, vasker, konvolutter, olje, salver, gurgler, bad, tinktur, mat, kandiserte stengler

Røkelse

Hendelse

Glader, våte enger

Innsamlingstid

Røtter tidlig på våren eller høsten,

Sammen før du faller av

Innhøsting og tørking

Røttene rengjøres godt, kuttes i biter og tørkes i solen eller delvis skygge ved ikke mer enn 40 ° C. Oppbevares i bokser.

Når man høster kvann, må man være helt sikker på at man finner rett art. Det finnes nemlig mange arter i skjermplantefamilien som ligner på kvann, og noen av disse er svært giftige. Sløke (Angelica sylvestris) er den planten som oftest forveksles med kvann, men også bjørnekjeks-arter (Heracleum spp.) og mesterrot (Peucedanum ostruthium) ligner på kvann.

Bivirkninger

Bivirkninger ved normal anvendelse av kvann i anbefalte doser er ikke vanlig. Store doser av roten eller den eteriske oljen kan imidlertid gi alvorlige forgiftningssymptomer. Roten regnes som noe giftig når den er frisk, og bør tørkes godt før den anvendes. Siden kvann øker produksjonen av magesyre, kan urten forverre en tilstand med magesår eller sure oppstøt (halsbrann). Kvann skal ikke brukes av gravide, ammende og diabetespasienter, og skal heller ikke gis til barn under to år (som te eller lignende, er det veldig bra som brystmelisse).

Hudkontakt med den friske plantesaften kan, i kombinasjon med sollys, forårsake eksem eller sår hos følsomme personer og føre til overfølsomhetsreaksjoner (allergi) ved gjentatt eksponering for urten. Det er derfor ikke å anbefale å bruke kvann hvis man ofte anvender solarier. Det er en mulighet for at kvann kan påvirke effekten av blodfortynnende medisiner, så utvis forsiktighet ved samtidig bruk. Hvis man vet at man skal opereres, bør man slutte å bruke kvann en uke før operasjonen.

 

Magisk samlingstid

Fullmåne / samhain

Te tilberedning

  • 2 ts ttørkede Kvann rot
  • 1 kopp vann (250 ml)

Bland rotbitene og vannet og varm opp til koke. La noe gå og sile. 3 kopper te om dagen er tilstrekkelig, denne teen skal aldri søtes, de bitre stoffene er gunstige for hele organismen. Du kan også la roten av vannblandingen stå natten over, bringe den til koke og deretter sil den av.

Med luftveissykdommer, kramper hos barn

Teblandinger

Hvis du likte artikkelen vår, og du ønsker å støtte vårt Viking Terapi-prosjekt, ville vi være glade for å få en «energibalanse». Vi takker på forhånd!

Vipps  905 24 214 eller 974 07 226