Basilikum

Botanisk navn

Ocimum basilicum

Hovedapplikasjon

Ved fordøyelsebesvær

Folkemedisin

Dårlig fordøyelse, magekramper, kolikk, magekatarr, tarmkatarr, tarmgass, forstoppelse, kvalme, oppkast, vorter, akner, sår, utslett, hudinfeksjoner, ringorm, kløe, feber knyttet til forkjølelse og influensa, hoste, kikhoste, sår hals, dårlig ånde, leddbetennelser, revmatisme, urinveisplager, hodepine, migrene, depresjoner, nervøse spenninger, søvnløshet, slangebitt og insektstikk.

Eiendommer

Aromatisk urt, som i tillegg til å brukes i matlagingen også har medisinske egenskaper (gjelder både urten og den eteriske oljen som utvinnes fra den). Basilikum er varmende, krampeløsende, urindrivende, slimløsende, svettedrivende, appetittvekkende, fordøyelsesregulerende, magestyrkende, luftdrivende, avføringsregulerende, blodrensende, melkedrivende, menstruasjonsfremkallende, febersenkende, smertestillende, avgiftende, antiseptisk, bakteriehemmende og insektavvisende. Den kan også bidra til å drive ut innvollsorm. Urten har en beroligende, nervestyrkende og antidepressiv virkning, og regnes som generelt styrkende. Basilikum har ry for å være afrodisierende.

 

Innholdsstoffer

<1 % eterisk olje med varierende sammensetning, avhengig av opprinnelsesstedet: først og fremst er estragol (metylavikol), eugenol, linalol og linylacetat. Andre innholdsstoffer er garvestoffer, monoterpener (som cineol, ocimene, garaniol og camfor), seskviterpener, fenylpropaner (som metylcinnamat), beta-karoten og vitamin C

Plantedeler som kan brukes

Blader

Farmasøytisk form og videre bruk

Hendelse

Basilikum hører naturlig hjemme i India, Midt-Østen og på noen øyer i Stillehavet. Planten dyrkes over store deler av verden der det er varmt eller temperert klima

Innsamlingstid

Hele året

Innhøsting og tørking

Basilikumblad kan plukkes gjennom hele vekstsesongen, og man bør knipe toppene slik at plantene ikke blomstrer.

Bivirkninger

Basilikum kan forsterke virkningen av insulin og blodsukkersenkende medisiner, og samtidig bruk av basilikum i terapeutiske doser og slike medisiner bør derfor unngås. Urten må i det hele tatt brukes med forsiktighet av diabetespasienter. Brukt i kulinariske mengder er det sjelden problemer knyttet til basilikum, men man kan kanskje unnlate å bruke store mengder over lang tid.

Basilikum inneholder omkring 0,5 % eterisk olje med opptil 85 % estragol. Estragol har, etter å ha blitt aktivert gjennom metabolismen, vist seg å ha mutagen effekt. Dyreforsøk indikerer en kreftfremkallende virkning, men dette krever videre studier for å kunne verifiseres. På grunn av det høye innholdet av estragol i den eteriske oljen, bør oljen (eller urten i medisinske doser) ikke brukes under graviditet og amming, og heller ikke gis til spedbarn og mindreårige.

Brukt utvortes kan den eteriske oljen irritere huden og den bør ikke brukes ufortynnet annet enn lokalt på vorter og insektstikk. Det finnes imidlertid flere typer av basilikumolje, og det er kjemotypen med mye linalol (kalt søt basilikumolje) som er den mest anvendelige. En annen kjemotype, kalt karvikolbasilikum (orientalsk basilikum), bør brukes med stor forsiktighet. Den er noe giftig og svært hudirriterende. Da bare et fåtall distributører av eteriske oljer skiller mellom disse typene, bør eterisk olje av basilikum doseres varsomt for å unngå eventuelle skadevirkninger.

Vær oppmerksom på at denne forestillingen ikke erstatter å gå til lege eller naturopat.

Te tilberedning

  • 2 ts tørkede blader
     
  • 1 kopp vann (250 ml)

Hell det kokende vannet over urten og dekk til og la det bratte i ca 5 minutter og filtrer.

Du drikker 3 kopper om dagen

Teblandinger

Hvis du likte artikkelen vår, og du ønsker å støtte vårt Viking Terapi-prosjekt, ville vi være glade for å få en «energibalanse». Vi takker på forhånd!

Vipps  905 24 214 eller 974 07 226