Humle

Botanisk navn

Humulus lupulus. Humulus sies å komme fra det gamle germanske språket humela (fruktbærende). Navnet lupulus er en form for bagatellisering av lupus (ulv).

Informasjon om Humle

I gamle dager var det munkene som lagde ølet med de ville humlene. Man mistenker at de ønsket å bruke den til å svekke ned sexlysten. Vilde humle anses å dempe sexlysten. Humle har vært kjent som et beroligende middel siden antikken. Fordi humleblomster er kjent for sine beroligende effekter. I middelalderen ble små humler eller høy urteputer lagt til gjestene slik at de kunne få en god natts søvn fra vertene sine.

I Irland ble pastinakkrøtter blandet med humlekegler, kokt i vann, og etter at dette brygget ble født, drukket av den fattige befolkningen i stedet for øl. De ville humlene har en østrogenlignende effekt, noe som er bra for oss kvinner i overgangsalderen. I dette tilfellet snakker vi om pytho-østrogener. Sammenlignbar med rødkløver eller soya

Hovedapplikasjon

Søvnforstyrrelser og rastløshet

Folkemedisin

Søvnløshet, stress, angst, spenning, nervøs uro, depresjoner, appetittløshet, dårlig fordøyelse, tykkarmskatarr, irritabel tykkarmsyndrom, divertikler, magesår, Crohns sykdom, ulcerøs kolitt, bryst, brystle, hodstom, hodelsejnod, hodelstem, hodelbrods kolikk, eksem og akner. Utvortes på ødemer, opphovninger, Verkende muskler, kvestelser og på infiserte og saktehelende sår.

Eiendommer

Aromatisk bitter, appetittstimulerende, nerveberoligende, søvndyssende, krampeløsende, melkestimulerende, smertestillende, betennelseshemmende, astringerende (sammentrekkende), sårhelende, urindrivende, slimløsende, febersenkende, antiseptisk, bakteriehemmende og sopphemmende. Humle har på grunn av innholdet av planteøstrogener en hormonell virkning og stimulerer kjønnsdriften hos kvinner, men hemmer den hos menn.

Innholdsstoffer

Eteriske oljer, bitre stoffer, tanniner, flavonoider, lupulin

Plantedeler som kan brukes

Blader, skudd, kjegler (hunnblomster)

Farmasøytisk form og videre bruk

Tinkturer, te, olje, humleputer, tilsetningsstoff til bad, konvolutter, rynkersalver, søvemelk

Røkelse

Hendelse

Skogkanter, ved elvebredden, dyrket i hager

Innsamlingstid

April ~ Juni (unge skudd)

September (kjegler)

Innhøsting og tørking

Hopekeglene blir samlet om høsten og tørket eller brukt fersk. Hopkjertlene kan også siktes ferske eller tørkede, noe som gir deg humlen som er mellom bladene på humlekeglene. Dette humlet er det velkjente lupulinet. Humlen er lagret i mørke containere og varer omtrent 1 år.

Bivirkninger

I høye doser er humlen giftige og kan forårsake allergiske reaksjoner (kvalme, utslett) hvis du berører de ferske kjeglene. Det kalles også humpplukkssykdom. Menn bør avstå fra humle fordi det stenger den mannlige sexlysten.

Vær oppmerksom på at denne forestillingen ikke erstatter å gå til lege eller naturopath.

Magisk samlingstid

Humle blir samlet om høstjevndøgn.

Te tilberedning

  • 2 ts tørkede eller ferske humlekegler
  • 1 kopp vann (250 ml)

Hell det kokende vannet over kålen og la det dekke i ca 10 minutter og filtrer. Søt kanskje litt med honning. 1 kopp kan drikkes 20 minutter før leggetid. Med søvn- og søvnproblemer.

Teblandinger

Hvis du likte artikkelen vår, og du ønsker å støtte vårt Viking Terapi-prosjekt, ville vi være glade for å få en «energibalanse». Vi takker på forhånd!

Vipps  905 24 214 eller 974 07 226