Selje

Botanisk navn

Salic caprea og Salix viminalis

Hovedapplikasjon

Feber, smerte

Folkemedisin

Feber, hodepine, tannpine, artritt, revmatiske smerter, menstruasjonssmerter, muskelsmerter, ryggsmerter og andre smerter, infeksjoner, hudbetennelser, verkesår, skader, urinsyregikt, forkjølelse, influensa, blødninger, utflod, vorter, sår hals, halsbrann, mageproblemer, matforgiftning, diaré, nattsvetting og hetetokter i klimakteriet.

Eiendommer

Smertestillende, febersenkende, betennelseshemmende, astringerende (sammentrekkende), blodstillende, sårhelende, desinfiserende og antirevmatisk.

Innholdsstoffer

I barken finnes det salisylater i varierende mengde, i gjennomsnitt ca. 0,5 % i frisk bark, inneholder også mye garvestoff.

I bladene finnes flavonoider som rutin, cynarosid, quercetin og luteolin.

De viktigste innholdsstoffene er fenolglykosider som salisylatene salicortin og salicin. Salicortin blir via omdannlse til salicin etterhvert til saligenin. Saligenin blir absorbert i blodstrømmen og oksideres i leveren til salisylsyre. Den acetylerte formen av salisylsyre (acetylsalisylsyre) er det velkjente smertestillende stoffet aspirin.

Plantedeler som kan brukes

Medisinsk bruk: bark, men blader, skudd og knopper kan spises

Farmasøytisk form og videre bruk

Te, tinkturer, gurglevann, avkok

Røkelse

Hendelse

Selje er en lyskrevende treslag som er utbredt i størstedelen av Europa og tilgrensende deler av Asia.

Innsamlingstid

Vår

Innhøsting og tørking

Bark av 2-4 år gammel greiner lufttørkes og oppbevares støvfri

Bivirkninger

På samme måte som med aspirin, kan selje gi allergiske reaksjoner hos personer som er sensitive for salisylater. Selje og andre Salix-arter bør ikke brukes samtidig med preparater med acetylsalisylsyre. Gravide og ammende må bruke urten bare i samråd med lege. Ved langvarig bruk eller ved høyere doser enn anbefalt, vil Salix-bark kunne gi irritasjoner i fordøyelseskanalen, kvalme og forstoppelse. Ut over det som er nevnt, er det ikke angitt noen kontraindikasjoner eller bivirkninger når urten brukes forskriftsmessig.

Vær oppmerksom på at man ikke kan erstatte aspirin med selje for å oppnå en antikoagulerende virkning.

 Vær oppmerksom på at denne forestillingen ikke erstatter å gå til lege eller naturopat.

Te tilberedning

  • 1 ts av barken finhakket eller pulverisert
  • 1 kopp vann (250 ml)

Tilsette barken til en kopp kaldt vann. Dette varmes opp til kokepunktet og får trekke i fem minutter før barken siles fra. En kopp av denne teen drikkes 2-4 ganger om dagen ved mindre revmatiske plager, hodepine og febertilstander, men kan også brukes ved betennelser i fordøyelsessystemet.

Alternativ: La barken kald trekke over natt, siles deretter av og kan drikkes direkt uten videre oppvarming.

Videre teblandinger

Hvis du likte artikkelen vår, og du ønsker å støtte vårt Viking Terapi-prosjekt, ville vi være glade for å få en «energibalanse». Vi takker på forhånd!

Vipps  905 24 214 eller 974 07 226