Rogn

Botanisk navn

Sorbus aucuparia

Informasjon om ryllik

Rogn var dedikert til den germanske lynguden, Thor. I følge den druidiske tradisjonen er det livets tre. Den beskytter mot demoner, mot ugagn og fortryllelse, så kranser og tufter henges fra grenene sine på vinduene og på takene i leilighetsbyggene.

Hovedapplikasjon

Mage og fordøyelsesbesvær, lungeproblemer

Folkemedisin

Rognebær er blitt brukt mot skjørbuk, nyrestein og andre nyreplager, gikt, revmatisme, leddbetennelser, heshet, sår hals, hoste, betente mandler, mageonde, diaré, forstoppelse, hemoroider, utflod, sår, feber og smertefull menstruasjon.

Eiendommer

Astringerende, antimikrobiell, mildt avførende, urindrivende, menstruasjonsdrivende, styrkende, hostestillende, sårhelende, svettedrivende, slimløsende, forebygger og leger skjørbuk.

Innholdsstoffer

Viktige forbindelser er karoten (A-vitamin), askorbinsyre (C-vitamin), eplesyre, parasorbinsyre, pektin (ca 1%), sukkerforbindelse og garvestoff. Rognebær som har vært frosset vil fort tape en god del av C-vitamininnholdet om ikke fruktene blir benyttet raskt etter opptining. Bærene er ellers rike på mineraler som kalium, kalsium, magnesium, jern og fosfor. Frøene inneholder fete oljer og stoffet amygdalin, et blåsyreglykosid som danner den meget giftige blåsyren. Koking og tørking ødelegger det meste av giftvirkningen.

Plantedeler som kan brukes

Frukt, blomster, blader

Farmasøytisk form og videre bruk

Te, tinktur, syltetøy, mos, likør, juice

Fruktene resulterer i et velsmakende syltetøy som har vist seg å være et utmerket lungemedisin.

Du kan spise de veldig små bladene som bare kommer ut av knoppene, de har en nøtteaktig smak.

Hendelse

Løvverk og barskog, på klare kutt, i busker og hekker og kan finnes nesten overalt.

Innsamlingstid

Juni ~ september / oktober

først Blomster og blader etterpå frukt.

Innhøsting og tørking

Det er best å høste fruktene etter de første kalde nettene, de bør absolutt få en frost. Fruktene blir tørket i solen og lagret i mørke beholdere.

Tørk blomstene og bladene i lys skygge og oppbevar i papirposer.

Bivirkninger

Det er ingen kjent risiko ved bruk av rognebær i moderate mengder. Friske rognebær inneholder imidlertid parasorbinsyre som kan forårsake lokale irritasjoner i fordøyelseskanalen. Gjennom tørkeprosessen blir stoffet for en stor del nedbrutt og det blir fullstendig ødelagt ved koking. Frøene inneholder amygdalin, et cyanogent glykosid som kan omdannes til blåsyre. I små mengder stimulerer det respirasjonssystemet, men stoffet kan i større doser forårsake svikt i åndedrettet og død. Det er derfor best å fjerne frøene hvis man planlegger å bruke større mengder av bærene medisinsk eller som mat.

Vær oppmerksom på at denne forestillingen ikke erstatter å gå til lege eller naturopath.

Te tilberedning

  • 1 ts tørkede og knuste rognbær (eller blader)
  • 1 kopp vann (250 ml)

De tørkede og hakkede fruktene eller bladene kokes kort, og teen får stå i bratt i omtrent 10 minutter.

 

En deilig hoste for barn er laget av tørkede eller friske blomster, blomstene kokes i melk og søtet med honning.

Teblandinger

Hvis du likte artikkelen vår, og du ønsker å støtte vårt Viking Terapi-prosjekt, ville vi være glade for å få en «energibalanse». Vi takker på forhånd!

Vipps  905 24 214 eller 974 07 226