Brennesle

Botanisk navn

Urtica dioica. Urtica kommer fra Latin Urere, som betyr å brenne. Dioica betyr bispedømme.

Hovedapplikasjon

Urinveissykdom og håravfall

Folkemedisin

Hårtap, prostatasykdommer, anemi, blødning, hemoroider, leddgikt, revmatisme, gikt, hudproblemer, leddgikt, gikt, isjias, nevralgi, hemoroider, hudproblemer, brannskader, insektsbitt, neseblødning, blærekatarr, nyresmitte, urin- og bilious symptomer, våren klager Svakt bindevev, blære svakhet, sprø negler, tarminfeksjoner, flass i hodebunnen, psoriasis, skitten hud

Det er en medisin- og grønnsaksplante på samme tid. I middelalderen var det en flott medisinplante, men den spiller også en viktig rolle i populær tro på grunn av dens brennende effekt. Menn tok brennesle for å øke styrken, for dette ble frøene blandet med egg og løk og spist. Kvinner har også spist denne retten for å oppnå fruktbarhet. Brennesle er en av menns medisinplanter. Det sies for eksempel å være veldig effektivt for prostataplager fordi det inneholder steroider i roten som er ment å hemme veksten av prostataceller. Når prostata blir forstørret, gjør det det lettere å urinere. Det sies også å forhindre at testosteron konverteres til østrogener. I Dioskurides tider ble brennesle brukt med salt som en konvolutt for kreftvekster. En rosinvin med neslefrø ble også drukket for å få litt søvn igjen. Nettlefrø tatt med honning lindrer pustebesvær.

Eiendommer

Kontraktiv, vanndrivende, styrking, hemostatisk, skylle ut giftstoffer, senke blodtrykk og blodsukker, avgifte, rense blod, fremme blodsirkulasjon

Innholdsstoffer

Vitaminer, histamin, tanniner, mineralsalter, silika, jern

Brennesle er en av de viktigste jernplantene. Alle som har jernmangel eller som er forstyrret av jernopptaket i kroppen, har funnet en biologisk formel med dette injiserende anlegget.

Plantedeler som kan brukes

Hele planten (blader, frø, røtter)

Farmasøytisk form og videre bruk

Te, konvolutter, tinkturer, hårtonic, fersk juice, pulver, medisinsk vin, vasker, bad, pesto, 

Røkelse

Hendelse

Brennesle vokser overalt.

Innsamlingstid

Vår – tidlig høst (urt)

Sensommer (røtter)

Sensommer – høst (frø)

Hagearbeid med månen

Nettle-røtter blir samlet ved den avtagende månen. Antennen når månen vokser. Brenneslefrø ved fullmåne.

Innhøsting og tørking

Du kan samle enkeltblader eller hele urten, som deretter blir hengt opp ned i mørket for å tørke. Neslefrøene legges ut til tørk i lag. Røttene rengjøres og gjenges best på en streng og deretter luftige og soltørkede.

Bivirkninger

Vær oppmerksom på at du bare samler unge brennesler, fordi eldre prøver kan forårsake mageirritasjon, nyreskade og hudforbrenning.
 
Vær oppmerksom på at denne medisinske urtepresentasjonen ikke erstatter å gå til lege eller naturopat.

Te tilberedning

  • 2 ts tørket

  • eller 6 ts fersk nesle urt 

  • 1 kopp vann (250 ml)

Hell det kokende vannet over kålen og la det dekke i ca 10 minutter og filtrer. Søt om nødvendig litt med honning. Denne te renser blodet, for eksempel for utslett, har en vanndrivende effekt og drikkes vanligvis når lungene og luftveiene er blokkert. I folkemedisinen sies det også å rense magen. En te fra røttene sies å være enda sterkere. Ikke drikk i tilfelle lunger og vannretensjon på grunn av begrenset hjerte- og nyreaktivitet!

Brennesle avkok

I 1 liter vann kokes 60 g knuste brennesleøtter og hele urten i 15 minutter. La det deretter kjøle seg ned og drikke opptil 5 kopper om dagen, for revmatiske plager.

Hvis du likte artikkelen vår, og du ønsker å støtte vårt Viking Terapi-prosjekt, ville vi være glade for å få en «energibalanse». Vi takker på forhånd!

Vipps  905 24 214 eller 974 07 226