Kjerringrokk (Åkersnelle)

Botanisk navn

Equisetum arvense

Hovedapplikasjon

Hudstrammende, urinveisproblemer, gjentatt neseblod, kronsik hoste

Folkemedisin

Inkontinens, prostatitt, uretritt, blødning, irriterende stoffer, blæreplager, hemoroider, frostskader, nyresuppel, revmatisme, tung menstruasjon, mineralsaltmangel, nyreproblemer, gikt, sårheling, magesår, dråpe, munnskyll, rynkedannelse, tuberkulose, slitasjegikt, ødemer, svakhet i bindevev

Eiendommer

Kontraherende, helbredende, hemostatisk, vanndrivende, betennelsesdempende, strammende hud, forbedrer blodsirkulasjonen

Innholdsstoffer

Kiselsyre (Silisiumoksydhydrat), flavonoider, tanniner, kalsium, kalium, magnesium, sporstoffer

Plantedeler som kan brukes

Ferske skudd

Farmasøytisk form og videre bruk

Te, konvolutter, bad, gurglevann, hoftebad, hårbalsam, tinktur

Røkelse

Hendelse

Åker, veikanter, hager

Innsamlingstid

Sommer til høst

Innhøsting og tørking

Folk har tidligere tider neppe skilt mellom åkersnelle Equisetum arvense, engsnelle Equisetum pratense og skogsnelle Equisetum salvaticum. OBS! Men myrsnelle arten Equisetum palustre er den snellearten i vår flora som er mest lik åkersnelle, men den er temmelig giftig. Så hvis man samle til egen bruk  burde man være helt sikkert på at man ikke ved feiltagelse samler myrsnelle.

De øvre skuddene kuttes i vekst. Deretter buntet og tørket. Tørking bør gjøres mørk, slik at den grønne fargen beholdes. Etter tørking kan kjerringrokken kuttes eller pulveriseres.

Bivirkninger

Regnes som en trygg urt å bruke i form av avkok, men langvarig bruk i store mengder kan irritere nyrene.

Barn og personer med nedsatt nyre- eller hjertefunksjon,  har nyrestein som stenger for urinstrømmen eller har ødem pga. nedsatt nyre- eller hjertefunskjon frarådes fra bruk.

Inntak av større mengder av den friske planten kan føre til forgitning som skyldes alkaloidet equisetum. I tillegg inholder den friske urtet thiaminase som nedbryte Vit B1. Thiaminase blir ødelagt under tørkning og varmebehandling.

OBS!  Forveksling med myrsnelle er farlig pga. av høy inhold med alkaloider. Så hvis man samle til egen bruk  burde man være helt sikkert på at man ikke ved feiltagelse samler myrsnelle.

Før inntak eller behandling kontakte alltid din lege, naturterapeut eller farmasøyt.

 

Te tilberedning

  • 1 ts tørket kjerringrokk
  • 1 kopp vann (250 ml)

Bør tilberedes som et avkok. Det tørkede Kjerringsrokket plasseres i det kalde vannet og kokes sammen. La småkoke i ca. 8-10 minutter. Ta av ovnen og la den bratte i noen minutter, og filtrer deretter alt av. Denne te brukes forebyggende mot halsbrann, men også for kronisk hoste, som en kur. Det kan også brukes som vask for kløende eksem.

Før inntak eller behandling kontakte alltid din lege, naturterapeut eller farmasøyt.

Teblandinger

Hvis du likte artikkelen vår, og du ønsker å støtte vårt Viking Terapi-prosjekt, ville vi være glade for å få en «energibalanse». Vi takker på forhånd!

Vipps  905 24 214 eller 974 07 226