Koriander

Botanisk navn

Coriandrum sativum

Hovedapplikasjon

Fordøyelsebesvær, kolik, hodepine

Folkemedisin

Korianderfrø blandet med honning mot hoste, kolik, hodepine, fordøyelsebesvær, oppblåsthet, krydder ved matlaging

Eiendommer

De aromatiske frøene og den eteriske oljen som kan destilleres fra dem er angitt å ha følgende egenskaper: Fordøyelsesfremmende, appetittvekkende, magestyrkende, antiseptisk på mage og tarm, fremmer produksjonen av fordøyelsesvæsker, demper tarmgassproduksjonen, krampeløsende, kolesterolsenkende, urindrivende, bakteriedrepende (spesielt slamonella sp.), soppdrepende, betennelseshemmende, smertestillende, slimløsende, svettedrivende, blodrensende, blodsukkersenkende, hjertestyrkende, nervestyrkende og afrodisierende. Koriander har antioksidantvirkning, og bladene (cilantro) tror man kan bidra til å fjerne tungmetaller som bly og kvikksølv fra kroppen.

Innholdsstoffer

Essensielle oljer, Coriandrol, Pinen, Dodecenal, fet olje, garvestoffer, sukker, protein

Plantedeler som kan brukes

Blader, frø

Farmasøytisk form og videre bruk

Te, tinktur, eterisk olje, badetilsettning, gurglevann, øyevask (grundig filtrert), grøtomslag, saft fra bladene mot utslett, krydder i mat, pesto

Hendelse

Koriander er en av de eldste kulinariske urtene og har vært dyrket i minst 3000 år, bl.a. i India, Kina og Egypt. Opprinnelsen til arten er noe usikker, men man tror at planten hadde sin naturlige utbredelse i Sør-Europa og Vest-Asia. Gjennom dyrking har koriander fått en svært vid utbredelse og regnes mange steder for et ugras (til og med i Sør-Norge enkelte steder).

Solriker varme plasser og drivhusplante

Innsamlingstid

I Drivhus året rund. I varmere landstrek ute sommer til høst.

Innhøsting og tørking

Plukk friske blad når som helst om sommeren, de egner seg ikke for tørking. Da de modne frøene lett faller av, bør hele planten skjæres ved begynnende modning, buntes og henges opp alternativ kan stilkene settes opp i et glas. Når stilkene er tørre ristes frøene ut på en ren klut og oppbevares i et glass.  Frøene beholder sin gode smak i mange år.

Bivirkninger

Det finnes ingen rapporter om bivirkninger ved normal bruk av koriander som krydder. Inntak av store doser av frøene, eller utstrakt bruk av den eteriske oljen i aromaterapi, kan føre til døsighet og en bedøvende virkning. Den rene eteriske oljen må ikke brukes under graviditet og bare i svært små mengder innvortes. Det finnes noen sjeldne rapporter om allergiske reaksjoner på koriander, men faren for slike reaksjoner er liten.

Te tilberedning

  • 2 ts knuste frø
  • 1 kopp vann (250 ml)

Hell  vann over frøene og la det trekke i 10-15 minutter før teen siles og drikkes. Denne teen kan drikkes flere ganger daglig mellom måltidene.

Hvis du likte artikkelen vår, og du ønsker å støtte vårt Viking Terapi-prosjekt, ville vi være glade for å få en «energibalanse». Vi takker på forhånd!

Vipps  905 24 214 eller 974 07 226