Astringerende (sammentrekkende), antimikrobiell, betennelseshemmende, beroligende, krampeløsende ved smertefull menstruasjon, urindrivende, avførende, styrkende, fordøyelsesfremmende, avkjølende og antioksidant.
Innholdsstoffer
Blader: Flavonoider, syrer, salicylsyre, garvestoffer, vitamin C.
Fruktene: Vitaminer A og B, mineralastoffer, salicylsyre.
Plantedeler som kan brukes
Blader, frukt, røttene
Farmasøytisk form og videre bruk
Te, saft, vin, i mat -spes. desserter, gurglevann/munnskyllevann, rengjøringmiddel ved fet hud og akne
Hendelse
Viltvoksende i områder med kjølig, temperert klima. I Norge er markjordbær utbredt over hele landet, men finnes bare spredt i Finnmark. I fjellet kan man finne markjordbærplanter opp til ca. 1200 moh.
Innsamlingstid
Sommer
Innhøsting og tørking
Fruktene spises best fersk. Bladene bør tørkes i et støvfri og luftig sted. Røttene vaskes og tørkes i halvskygge eller sol.
Bivirkninger
Det er ikke rapportert om bivirkninger ved bruk av markjordbærplanten i anbefalte doseringer. Urtete av markjordbærblad virker sammentrekkende på livmoren og bør derfor unngås av gravide. Markjordbær kan gi allergiske reaksjoner hos enkelte personer.
Vær oppmerksom på at denne forestillingen ikke erstatter å gå til lege eller naturopat.
Te tilberedning
2 ts tørkede blader eller 1 ts tørket rot
1 kopp vann (250 ml)
Hell det kokende vannet over urten og la det dekke i ca 10 minutter og filtrer. 1 kopp om gangen kan drikkes flere ganger daglig, spesielt ved diarè.
Hvis du likte artikkelen vår, og du ønsker å støtte vårt Viking Terapi-prosjekt, ville vi være glade for å få en «energibalanse». Vi takker på forhånd!
Vipps 905 24 214 eller 974 07 226
We use cookies to ensure that we give you the best experience on our website. If you continue to use this site we will assume that you are happy with it.Ok