Krypmure

Botanisk navn

Potentilla repens 

Hovedapplikasjon

Infeksjoner, fordøyelsebesvær

Folkemedisin

Diaré, feber, sår, tannverk, blødninger i tannkjøttet, neseblødning, betente slimhinner, infeksjoner, hudsykdommer, opphovninger og verkefinger

Ferske, knuste blad kan legges direkt på sår eller på insektstikk. Om du knuse bladene i en mørtel til grøt kan dette også legges på eldre sår.

Eiendommer

Astringerende (sammentrekkende), blodstillende, sårhelende, desinfiserende, krampeløsende, smertestillende og febersenkende.

Innholdsstoffer

Mye garvestoffer og flavonoider basert på quercetin, tanniner, fettsyrer

Plantedeler som kan brukes

Røtter, blader

Farmasøytisk form og videre bruk

Te, tinkturer, vin, gurglevann, konvolutter

Hendelse

Solåpne tørre steder, som veikanter, tørrbakker, plener, strender, brakkmark, avfallsplasser. Er opprinnelig en innført art i Norge, men regnes nå som en viltvoksende plante her i Norge.  

Innsamlingstid

Blader fra vår til sommer, røtter på høsten

Innhøsting og tørking

Hvitløken er samlet i bunter og hengt på et luftig og tørt sted. Hvitløk kan også kuttes i små biter og tørkes sakte i skyggen. De aktive ingredienser beholdes.

Bivirkninger

Selv om urten kan brukes til besvær i mage-tarmkanalen og også brukes ved diaré, bør krypmuren brukes med forsiktighet til å begynne med ved en følsom mage. Hvis magen reagerer smertefullt på teen, må du unngå også tepperot, gåsemure og krypmure.

 Vær oppmerksom på at denne forestillingen ikke erstatter å gå til lege eller naturopat.

Te tilberedning

  • 2 ts av urten
  • 1 kopp vann (250 ml)

Hell det kokende vannet over den knuste hvitløksfedd, dekk til og la den bratte i ca 10 minutter og filtrer. Det kan 2-3 kopper om dagen drikkes for 2 uker.

Alternativ: 1 ts tørket rot og 250 ml kald vann blandes og kokes opp. La trekke i 5 min.

Videre teblandinger

Hvis du likte artikkelen vår, og du ønsker å støtte vårt Viking Terapi-prosjekt, ville vi være glade for å få en «energibalanse». Vi takker på forhånd!

Vipps  905 24 214 eller 974 07 226