Skvallerkål

Botanisk navn

Aegopodium podagraria. Aegopodium betyr geitefot og podagraria viser at denne planten en gang ble brukt mot gikt. På den tiden ble gikt kalt podagra.

Hovedapplikasjon

For tå gikt og revmatisme

Folkemedisin

Gikt, isjias, insektbitt, brannskader, hemoroider, tap av matlyst, revmatisme, diaré, fordøyelsesproblemer, sår, leddgikt, brannskader

Eiendommer

Anti-revmatisk, betennelsesdempende, beroligende, rensende blod, fordøyelseskanal, drenering, appetittvekkende, drenerende, krampeløsende

Innholdsstoffer

C-vitamin, bitre stoffer, kalium, kobber, kalsium, sink, jern, magnesium, harpiks, essensielle oljer

Plantedeler som kan brukes

Blader og røtter

Farmasøytisk form og videre bruk

Te, konvolutter, tinktur, olje, tilsetningsstoffer i badet, naturlige plaster, fersk juice, 

Røkelse

 

Hendelse

Stier, hager, skoger

Innsamlingstid

April – Juli (blader)

August – September (røtter)

Mai – August (blomster)

Innhøsting og tørking

Bladene høstes før blomstring og røttene på sensommeren. Alt tørkes i lag og må snus om og om igjen. Blader som har blitt brune blir fjernet. For at den beholder den vakre grønne fargen, anbefaler jeg alltid å tørke i skyggen eller i de mørke urtene. Skvallerkål kan brukes tørt eller friskt.

Bivirkninger

Ikke kjent. Mulig hudirritasjon kan oppstå med sensitiv hud. Vær oppmerksom på at denne plantepresentasjonen ikke erstatter å gå til lege eller naturopat.

Te tilberedning

  • 2 ts tørket Skvallerkål
  • 1 kopp vann (250 ml)

Hell det kokende vannet over Skvallerkål og dekk det i ca 10 minutter og filtrer det. Du kan søte med litt honning om du vil. Ved diaré, revmatisme eller tå gikt kan 2 til 3 kopper om dagen drikkes.

Hvis du likte artikkelen vår, og du ønsker å støtte vårt Viking Terapi-prosjekt, ville vi være glade for å få en «energibalanse». Vi takker på forhånd!

Vipps  905 24 214 eller 974 07 226