Hestehov

Botanisk navn

Tussilago farfara. Det botaniske navnet er avledet fra det latinske «Tussi ago», som omtrent betyr: Jeg driver bort hosten.

Hovedapplikasjon

Irriterende hoste og pustebesvær

Folkemedisin

Hoste, heshet, pustethet, hosteirritasjon, forstuinger, hevelse i kjertlene, ansiktsrose, erysipelas, magesår, betennelse, astma, bronkitt, røykhoste, forkjølelse, laryngitt, ørebetennelse, sår, eksem, koker, brannsår, mage og tarmirritasjon, kramper

Eiendommer

Antibakteriell, betennelsesdempende, slimløsende, hosteundertrykkende, hemostatisk, mykgjørende, bronkodilator, sammentrengende, beroligende

Innholdsstoffer

Essensielle oljer, sink, pyrrolizidinalkaloider (Tussilagin og Senkirkin), slim, flavonoider, bitre stoffer, tanniner, saponiner

Plantedeler som kan brukes

Blader, blomster, røtter

Farmasøytisk form og videre bruk

Te (spesielt brystter), inhalasjon, konvolutter, dyner, fersk juice, honning, tinktur, sirup, salver

Hendelse

Sandgroper, skogkanter, steinsprutplasser

Innsamlingstid

Mai ~ September (blader og røtter)

Mai ~ Juni (blomster)

Hagearbeid med månen

Hestehov bør sås eller plantes når månen vokser.

Innhøsting og tørking

Du kan bunke føttebladene og henge dem opp som en helhet for tørking. Etter tørking bør stilkene fjernes.

Hestehov-blomstene er ikke så lette å tørke og støpes veldig raskt. Når du samler deg, bør du sørge for at blomsten fremdeles er traktformet og ennå ikke helt blomstret, for hvis du tar blomstrede hestehov blomster med deg, vil du se at de raskt blir en løvetann. Selv om du tørker dem.

Tørking av blomstene må utføres veldig lenge og nøye fordi de inneholder mye fuktighet og derfor har en tendens til å forme. Sammenlignbar med comfrey røtter. Hestehov-røttene blir renset og hengt opp. 

Hestehovblomster kan holdes i maksimalt 1 år.

Bivirkninger

Hestehov må ikke tas på lenge fordi den inneholder leverskadelige og kreftfremmende ingredienser, de såkalte pyrrolizidinalkaloider.

Det har blitt funnet i dyreforsøk hvor føttefoten ble gitt til rotter i en meget konsentrert form at den kan forårsake kreft. Hestehov bør ikke tas i mer enn 4 ~ 6 uker og bare en gang i året. Diskuter derfor alltid med lege, naturopat eller farmasøyt før behandling og inntak

Magisk samlingstid

Når månen avtar.

Te tilberedning

  • 2 ts tørkede blader og / eller blomster 
  • 1 kopp vann (250 ml)

Hell det kokende vannet over urten og la det dekke i cirka 10 minutter slik at essensielle oljer ikke kan fordampe og deretter filtrere.

Hvis du vil, kan du søte med lokal honning. Hvis du har en hoste av noe slag, vil han amme ham på veldig kort tid. Det hjelper også med heshet og irritasjon i magen. Du kan drikke opptil 2 kopper om dagen og ikke i en lengre periode på mer enn 3 uker. Du kan legge til mulleinblomster og plantan til denne teen etter behov. Imidlertid bør man sørge for at planeten delvis blir ødelagt i det varme vannet, og at det derfor blir bedre lagret i en kald batch.

Så jeg venter litt på at teen skal avkjøles og da ruller jeg ikke ferske plantainblader like hardt og legger dem deretter i te. Når du ruller bladene, må du sørge for at du ikke gjør den så sterk, ellers vil den verdifulle juicen renne ut og ikke lenger være i bladet.

Te brukes også til brannskader, smertefulle insektbitt og dårlig helbredende sår. Så tas det som en vask og vattpinne

Teblandinger

Hvis du likte artikkelen vår, og du ønsker å støtte vårt Viking Terapi-prosjekt, ville vi være glade for å få en «energibalanse». Vi takker på forhånd!

Vipps  905 24 214 eller 974 07 226